Miért ilyen formájúak az iOS ikonok? Mi áll a lekerekített négyzet alak mögött?

Fotó: Redmond Pie

Aki valamennyi időt is eltölt egy iPhone böngészésével feltűnik neki, hogy az iOS ikonok lekerekített négyzet alakúak és ez a kezdetek óta nem változott. Az Apple mindenhol ezt a formát használja, még az iMessage chat buborékjai is lekerekítettek. Gondolhatnánk, hogy Jony Ive vagy egyik tervezője kedvelte ezt a formát és a vállalat ilyen apróságokkal nem foglalkozik, így ilyen maradt, de a forma hátterében ennél sokkal több áll. Egészen pontosan Steve Jobs.

Az Apple atyja ugyanis már jóval az iPhone bemutatása előtt is rajongott a lekerekített sarkú négyzetekért, mikor a 80-as évek elején a Lisa számítógépen dolgoztak. Jobs már az általuk készített rajzoló szoftverrel sem volt elégedett, a gép ugyan képes volt téglalapok és ellipszisek rajzolására, de ő lekerekített sarkú négyzeteket is akart.

“Nos, a körök és az ellipszisek jók, de mi a helyzet a lekerekített sarkú négyzetek rajzolásával? Tudunk olyat is?” – kérdezte Bill Atkinsontól Jobs.

”Nem, erre nincs lehetőség. Igazából nagyon nehéz lenne megcsinálni és azt hiszem, hogy nincs is rá igazán szükségünk.” – válaszolta ingerülten Atkinson.

“A lekerekített sarkú négyzetek mindenhol ott vannak! Csak nézz körbe ebben a szobában!” – reagált Jobs. És persze igaza volt, hiszen ilyen formájúak voltak az asztalok és a székek is. Majd kimutatott az ablakon. “Nézz csak ki, itt még több van, tulajdonképpen mindenhol, amerre csak a szem ellát!”

Még Billel egy gyors sétára is lementek az épület körül és Jobs minden lekerekített sarkú négyzetet megmutatott neki, amit csak talált. Ennek hatására Atkinson pedig megoldotta a lekerekített sarkú négyzetek megrajzolását és megjelenhettek az első ilyen ikonok.

Jobs elég rámenős ember volt, ezzel tisztában vagyunk, de ennek a hajthatatlanságnak köszönhetjük az első iPhone-t és a mai napig használt jellegzetes formát is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük