Támadják az iPhone X Face ID azonosítóját: használata lényeges biztonsági kérdéseket vet fel

Beigazolódott a pletyka, mely szerint a 10. évfordulós iPhone X-ben már nem fogjuk a Home gombot nyomogatni, az Apple a Touch ID helyett a biometrikus azonosítás felé veszi az irányt. Így született meg az arcfelismerés, mely az új készülékben a Face ID nevet kapta.

Az idén márciusban debütált Samsung Galaxy S8 már tartalmazza ugyan a technológiát, tehát az Apple nem úttörő, mégis ahogyan számítani lehetett, az ő megoldásuk sokkal “almásabb”, minden tekintetben kidolgozottabb(nak látszik).

Az új iPhone X feloldásához egész egyszerűen rá kell néznünk a készülékre. Phil Schiller a bemutatón elárulta, hogy a “Face ID tanulmányozza az arcunkat”, tehát képes alkalmazkodni a felhasználó megjelenésbeli változásaihoz. Tehát ha egy nő teljes sminkben állította be az azonosítót, a Face ID képes lesz őt smink nélkül is azonosítani, illetve ha egy férfi időközben szakállat növeszt/vagy éppen megszabadul tőle, a rendszer nem kavarodik össze.

Sokakban felmerült a kérdés, hogy esetleg átverhető-e a rendszer, de Schiller megnyugtatott minket: 3D nyomtatott maszkokkal sem lehetséges a Face ID-t csak úgy átverni.

Ugyanakkor jó néhányan feltették a kérdést, hogy mi van abban az esetben, ha egy alvó, eszméletlen, vagy egy megfélemlített felhasználó arcához tartva oldják fel a nem éppen jóakarók a készüléket? Egyszerűen feloldódik, az van.

És ha már biztonság, említsük meg az Apple Pay tranzakció azonosítást, vagy néhány személyes alkalmazást, beleértve a bankok appjait is, ezeket mind-mind az arcfelismerés teszi biztonságossá és egyben ezáltal kiszolgáltatottá is.

Ezen a szálon továbbhaladva akkor érdemes megemlíteni azokat a felhasználókat, akiknek enyhe üldözési mániájuk, biztonságérzetük, a megfigyeléstől való félelmük például a kamerák letakarásához vezetnek. Ebből kiindulva Mark Zuckerberg bizonyára nem veszi meg a TEN-t…

Wccftech

A TrueDepth fantázianévre keresztelt kamerához olyan extra érzékelők is járnak, mint az infravörös szenzor, így akár sötétben, rossz fényviszonyok közepette is megbízhatóan használható a Face ID.
A 30 ezer láthatatlan pont kivetítéséhez, felfogásához és elemzéséhez szükséges érzékelőkön túl kiemelkedő a dedikált neutrális chip szerepe, hiszen ezáltal képes a készülék ezt az óriási mennyiségű műveletet egy szempillantás alatt elvégezni.

Míg egyesek nagy örömmel fogadták az újfajta azonosítási formát, mások szerint a Face ID kapkodva lett összerakva és lesznek még vele gondok. Utóbbiak álláspontját erősíti a bemutatón tapasztalt baki is, mikor az azonosító egyszerűen letiltott és kénytelen volt Craig Federighi, a szoftverfejlesztésért felelős alelnök a tartalék készülék után nyúlni. Az Apple megnyugtatott mindenkit, hogy nem az arcfelismerés szoftverével volt a baj, hanem a készülék az őt előkészítő munkatársat akarta beazonosítani, ám ez többedjére sem sikerült, így mire Federighi kezébe kerül, biztonsági okokból letiltott.

Természetesen a gyakorlatban fog látszani, mennyire jól lett összerakva a rendszer, az tény, ha nincs megfelelő optikai rálátás a felhasználó arcára, a jelkód beütése szükséges, ezzel pedig jócskán megnyúlik a feloldás ideje, ami sokaknak meglehetősen bosszantó lehet majd.

 

1 comment

  1. Pingback: Már a boldog tulajdonosok kezében vannak az első iPhone X készülékek – My Blog

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük