Felesleges aggódni a Face ID biztonságosságát illetően

Fotó: Apple

Az Apple iPhone X-ben érkező új arcfelismerője, a Face ID egyesekben komoly biztonsági kérdéseket vetett fel. Al Franken, az USA egyik szenátora is aggódik az új rendszer miatt, kérdéseivel levélben pedig egyenesen Tim Cook-hoz fordult.

Franken többek között a következőre volt kíváncsi:

  • Az Apple honnan szedte az algoritmusok teszteléséhez használt 1 milliárd fotót?
  • Hol és hogyan tárolják az „arclenyomatokat”?
  • Milyen módon gondoskodnak azok biztonságáról?
  • Egyáltalán terveznek-e bármit is kezdeni a Face ID-s azonosításon túl a tárolt “arcokkal”?
  • Az Apple hogyan akadályozza meg, hogy például rendvédelmi szervek az együttműködést elutasító személyek arca elé tartva, azok engedélye nélkül, kvázi erőszakkal feloldják a mobiljaikat?
  • Miként reagál a vállalat a Face ID feloldását követelő későbbi hatósági megkeresésekre?

A szenátor az Apple vezérének válaszát 2017. október 13. dátummal bezáróan várja.

Az Apple többször is hangsúlyozta a rendszer biztonságát, hiszen az Apple FaceID előlapi kamerája nem szimplán lefotózza, hanem 30 ezer infravörös szenzorral pásztázza az arcokat. Így egy sima fotóval átverhetetlen.

Fotó: Apple

Az Apple szoftverfejlesztési üzletágának elnöke, a mostanában a sajtóban egyre többet felbukkanó Craig Federighi a a TechCrunch részére adott interjúban elárulta, hogy a Touch ID ujjlenyomat-olvasónál alkalmazott bombabiztos adattárolási és titkosítási módszert használja a Face ID is. Tehát nem lehetséges a készülékek háttértáráról visszanyerhető információkkal fordított képalkotási eljárással rekonstruálni a felhasználók arcképeit. Ráadásul az is elmondta, hogy még az Apple sem képes kinyitni a Face ID-vel lezárt telefonokat, tehát a hatóságok ne is kötelezzék őket ilyenre.

Az Apple egyébként kiadta a Face ID biztonsági útmutatóját is. Többek között felsorolta azokat az eseteket, amikor mindig a jelkódot használjuk az arcfelismerés helyett. Ilyen helyzetek például, ha a készülék újraindult, nem oldottuk fel több mint 48 órája, vagy ha a jelkódot nem használtuk az utolsó 156 órában (hat és fél napban) és az arcazonosítót sem az elmúlt 4 órában.  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük