Az Apple alkalmazásai az elsők az App Store-ban. Van ezzel probléma?

Az Apple mind az EU-ban, mind az Egyesült Államokban szoros megfigyelés alatt áll ténykedései miatt, múlt héten technológiai versengés ügyében állították a kongresszus elé, Európában pedig trösztellenes kampány is indul ellenük. Nem csoda, ha minden egyes lépését személyes sértésnek veszik, többek között a The Wall Street Journal is.

A lap ugyanis meggyanúsította a vállalatot, hogy előre sorolja saját alkalmazásait az App Store találati listáján. Ennek bizonyítására teszteket futtattak le, melyek során egyszerű keresőszavakra több mint 60%-ban Apple appot ajánl fel a vállalat alkalmazás áruháza, a bevételt hozó alkalmazások, mint az Apple Music esetében ez a szám már 95%.

Az Apple reagált a vádakra és ő is tesztelte a jelenséget, amely bár nem lett nyilvános, állításuk szerint teljesen más eredményt hozott. Az ő oldaluk szerint a találatokat rangsoroló algoritmus semmilyen különbséget nem tesz a saját és konkurens alkalmazások között.
A cég szóvivőjének elmondása szerint a rangsorolást leginkább befolyásoló négy tényező a letöltések, az értékelések, a relevancia és a felhasználók viselkedése. Utóbbi a legfontosabb és arra mutat, hogy a felhasználók milyen gyakorisággal választják ki és töltik is le az adott alkalmazást egy keresést követően. Ráadásul sokan az App Store-t választják egy app gyors megtalálására és megnyitására.

Az Apple azt is elmondta, hogy 42 tényezőt használ, hogy meghatározza, hol találhatók az alkalmazások a keresésben, de továbbra is titokban tartja az algortimust az egyenlő versenyfeltételek fenntartása és az eredmények manipulálásának megakadályozása érdekében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük