Az iOS 14 stabilabb lesz, de ehhez mindent meg kell változtatni

Fotó: CNET

Valljuk be, az iOS 13, amit számtalan újdonsággal vártunk, maradhatott volna még egy évig a fejlesztők asztalán. Tele van hibával, amit az Apple nem győz frissítésekkel foltozni.
Nem csoda, ha már az iOS 14 felé kacsintgatnak a felhasználók és az elemzők is, hátha az kissé szerencsésebb szám lesz. Márpedig Mark Gurman értesülései szerint ebben biztosak lehetünk, állítólag ugyanis az Apple a jövő évi szoftvert annak stabilitása érdekében teljesen más módszerrel fejleszti majd.

Egy iOS 14 koncepció
Fotó: Reddit

Jelenleg az almás fejlesztők egy úgynevezett „daily build”-et használnak, vagyis előző napi fejlesztéseik belekerülnek abba a verzióba, amely a teszteszközeiken fut. Így nem csoda, ha a rendszer instabil, hiszen nyilván a funkciók nincsenek egy hullámhosszon.
Az “Azul” kódnéven futó iOS 14-nél már bevezetnek egy zászlós rendszert, amellyel ki-és bekapcsolhatóvá válnak a fejlesztés alatt újdonságok. Egyébként ezt a módszert alkalmazza a Google és a Microsoft is.

Fotó: YouTUbe.com/TechTalk

A következőket használják jelenleg Cupertinóban a szoftverek minőségének ellenőrzésére:

  • „white glove” teszt: 1-100-ig terjedő skálán értékelik a stabilitást. Egy hibákkal teli rendszer 60, míg egy stabilabb 80 környékén mozog.
  • színkódok: zöld, sárga és piros, mint a legrosszabb
  • prioritási skála: 0-5-ig, a 0 a kritikus, az 5 apróbb hibákat jelzi

A Bloomberg elemzőjének értesülései szerint az iOS 14-be tervezett újdonságok egy részét eltolják 2021-re egy „Azul+1” elnevezésű kiadásba, ez nagy valószínűség szerint az iOS 15 lesz. Gurman azt is hozzátette, hogy ezt az új módszert az Apple az iPadOS, a watchOS, a macOS, az audioOS és a tvOS fejlesztésekre is átviszi.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük