A Windows PC-k védettebbek a támadások ellen, mint a Mac-ek?

Míg a felhasználók egy része a tudása, a másik az Apple státusszimbóluma miatt választ valamilyen Mac-et. Abban viszont minden régi és új felhasználó egyetért, hogy a Mac a legbiztonságosabb. Nem is olyan régen még vérre is mentek a Mac vs. PC biztonságának vitatása során, ám az évek alatt elült a vihar ezzel kapcsolatban. Egy új jelentés azonban felélesztheti a szunnyadó vulkánt.

A Malwarebytes malware kutató cég megvizsgálta a különféle rosszindulatú programok különböző operációs rendszereken előfordulási arányát és érdekes eredményekre bukkantak: az Apple Mac-ek hajlamosabbak a rosszindulatú programok benyelésére, mint a Windows PC-k.

Míg 2018-ban a Macek kapcsán átlagosan végpontonként csak 4,8 fenyegetést észleltek, addig ez a szám 2019-ben 11-re emelkedett. A Windows-eszközök összehasonlításában 2019-ben csak végpontonként 5,8 fenyegetést láttak.
A Malwarebytes szerint a Mac-ek nagyrészt adware és „tisztító” programok (pl. MacKeeper és MacBooster) által válnak fertőzöttekké.

Az évekig általánosan elfogadott igazság, mely szerint a Windows kevésbé biztonságos a macOS rendszerével szemben egy nagyon egyszerű tényen alapult: sokkal több Windows, mint Mac felhasználó volt, tehát a hackerek sokkal inkább a Microsoft operációs rendszerére összpontosítottak. A Macek népszerűségének növekedésével azonban egyúttal célpontokká is váltak, így a Malwarebytes véleménye szerint a Mac felhasználók már nincsenek akkora biztonságban, mint korábban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük