Klímaváltozás, POLLENszezon és a levegő tisztítása otthon

Bolygónk klímájának melegedése komoly egészségügyi kockázatokkal jár. Ezt vizsgálva nemrég 1. alkalommal készült globális felmérés a pollen és a klímaváltozás témakörében.

A nemzetközi tudományos kutatási eredmények* valószínűsítik, hogy a közeljövőben fokozatosan emelkedni fog a pollenérzékenyek száma. Ennek egyik oka a környezetünkben egyre széleskörűbben alkalmazott kémiai anyagok mennyisége, a másik pedig az, hogy a globális felmelegedés révén az allergén növények élőhelyei észak felé kiterjednek. A hosszabbá váló pollenszezon és a megnövekedett évi pollenkoncentráció hatására pedig globálisan nő a pollenérzékenység és az allergiás megbetegedések száma.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint az allergiások száma évtizedek óta folyamatosan nő Magyarországon, és ma már közel 2,5 millió ember szenved allergiás megbetegedésekben. Hazánkban a legtöbb tünetet a parlagfű pollenje okozza, ami 1 millió embernek keseríti meg a mindennapjait. A parlagfű allergia pedig megnöveli a további allergiák kialakulásának esélyét.

2019 nyarán extrém magas volt a pollenkoncentráció Magyarországon.

Mi a magyar otthonokra méretezett, 3 és 8 fokozatú szűrési rendszerrel ellátott Sencor légtisztító készülékekkel tudunk Neked segíteni abban, hogy megtisztíthasd az otthonod levegőjét a nem kívánt pollenektől és allergénektől.

https://icuccokstore.hu/sencor-sha-8400wh-legtisztito-fertotlenito-hatasu-uv-fennyel-44194

https://icuccokstore.hu/sencor-sha-9200wh-legtisztito-fertotlenito-hatasu-uv-c-fennyel-44193

*A Szegedi Tudományegyetem professzora, Dr. Makra László is szerzőtársa annak a nemzetközi tudományos cikknek, amelyhez kapcsolódóan 1. alkalommal készült globális felmérés a pollen és a klímaváltozás témakörében.

A Szegedi Tudományegyetem weboldalán megjelent sajtóközlemény teljes szövege itt olvasható.

A podcast epizód itt meghallgatható.

A Lancet Planetary Health folyóiratban megjelent tudományos cikk itt olvasható.

Forrás: apple.com / iMac és ÁNTSZ/MTVA Sajtóadatbank / MTI – mti.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük