Minden, amit tudnod kell az iOS 9-ről

Az Apple mobilok új operációs rendszerének frissítése az iOS 9 szeptembertől lesz elérhető. Most a tesztelések időszaka zajlik a béta 2 verzióval. Úgy néz ki, hogy a fejlesztők a Siri-re, a térképek és szoftverek stabilitására, valamint a gyorsaságára fektetik a legnagyobb hangsúlyt. Tekintsük át együtt, hogy a nemrég (június 30-án) megjelent iOS 8.4 után mit várhatunk el a világmárkától!

io9scover_icuccok

Intelligensebb Siri, fejlettebb multitasking, kisebb méretű letöltési csomag  –röviden erre számíthatnak a magyar Apple felhasználók. A június 8-án megtartott iOS 9 fejlesztői konferencián a nagyközönséget leginkább az lepte meg, hogy minden olyan készülék friss operációs rendszert kap, mely futtatja az iOS 8-at. Így az iPad 2 és az iPhone 4S is maradt a kompatibilitási listán.

Kompatibilis készülékek

Az új operációs rendszer kiemelten sokrétegű lesz: az elavulóban lévő rendszerek is megkapják majd a frissítést, így az  iPhone 4S és az iPad 2  is  egy éves plusz támogatást kap a fejlesztések terén.

 

ios9support__techradar

Ezeken a készülékeken futhat az iOS 9

Intelligensebb Siri, ami megoldja a hétköznapi gondokat

Az Apple személyi asszisztense – a rivális Google Now-val ellentétben -,  olyan új funkciókat kap, amiket bárki könnyen tud hasznosítani a mindennapokban is. Példának okául: ha valakivel épp iMessage üzenetváltásba kezdesz, és a beszélgetés során elhangzik egy számodra fontos információ, akkor a Siri-t egyszerűen csak meg kell kérned rá, hogy jegyezze meg az infót, és a kívánságod máris teljesülni fog. Egy másik hétköznapi példa: A „frissített” személyi asszisztensünk azt is fel fogja ismerni, ha autóba pattanunk. Ezért szóban is fordulhatunk hozzá, legyen szó akár egy találkozó beírásáról, a térkép alkalmazás használatáról, vagy épp a zenelejátszásról.

ios9siri2_techradar

Érdekesség: A Siri asszisztens hetente több mint egymilliárd kérelmet kap világszerte. Az Apple célja a legalább 40%-os növekedés. Ha elérhető lesz magyarul is az iOS 9 személyi asszisztense, az biztos, hogy én használni fogom! És te? 

 

Apple Pay: fejlődik a mobilon keresztüli fizetés

Az Apple Pay egyre népszerűbb az USA -ban: már 2500 banki ügyfél használja ezt a fizetési opciót. Ezek az ügyfelek nem járnak rosszul, hiszen jutalomként ajándékkártyákat szolgáltat nekik az Apple, amit a módosult Passbook, új nevén a Wallet alkalmazáson keresztül tudnak majd elérni.

ios9wallet_techradar

 

Apple News: hírek egy alkalmazáson belül

A magazin kinézetű alkalmazás személyre szabottan fogja elénk tárni a nap híreit. Így sosem maradunk le az általunk fontosnak vélt információkról. Ráadásul az Apple nagyfokú biztonságot is garantál a frissítéshez, ezért nem kell félnünk az adatlopásoktól sem. Kell ennél több?

io9news_techradar

Amit még nem tudunk, hogy RSS-ből is tudni fog e tájékozódni, bár ha az elején nem is, a jövőben egy update biztos orvosolni fogja ezt a problémát.

Apple Maps: vezess okosabban

Az Apple Maps 2013-ban esett át egy radikális változtatáson, és ez a tudás csak bővülni fog az iOS 9 megjelenésével. A legnagyobb fejlődés az lesz, hogy a frissítés meg fogja tudni jeleníteni a tömegközlekedési (busz, komp, villamos stb.) útvonalakat is. Sajnos ebből a körből Magyarország kimarad. De ne bánkódj!  Ha esetleg Berlinben, Chicagóban, Londonban, Mexico Cityben, New Yorkban, Philadelphiaban, San Franciscoban, Torontóban vagy Washingtonban jársz, akkor kipróbálhatod!

ios9applemaps_techradar

 

Osztott képernyős iPad használat

Az iOS 9 nagy újítása a programváltó nézet módosítása egyaránt elérhető lesz mobilon és táblagépen is, viszont az osztott képernyős megjelenést csak iPad-en lehet majd élvezni.

 

ios9multitasking_techradar

A „régebbi” táblagépek tulajdonosai se keseredjenek el, hiszen ők sem maradnak ki a jóból: amolyan kép a képben funkcióhoz juthatnak hozzá  a jövőben. Például: ha üzenetet kapnak- legyen az mail vagy iMessage– , nemcsak, hogy azonnal el tudják olvasni, hanem még válaszolni is tudnak rá.

Új billentyűzet

Az iOS 8-al egy új kibővített tudású billentyűzetet kaptunk, mely képes megtanulni az alkalmazások által használt szövegkörnyezetet. Ezt némi finomítással fogja visszaadni az iOS 9:

– Könnyebbé válik a kurzorvezérlés. A Macbook-on működő trackpad-hez hasonlóan, a kezeléshez elég lesz csupán két ujjat használni.

– Látható lesz a kis- és nagybetűk közötti váltás.

–  A legnagyobb  változás az iPad-et érinti majd, ahol látható lesz egy plusz menüsor (kivágás, másolás, beillesztés) is.

ios9keyboard_techradar

A szemmel nem érzékelhető változások

Az Apple tanult az iOS 8 kezdeti hibáiból, ezért a 9. verziót újra írták. Bízunk benne, hogy így már sikerült orvosolni a problémákat!

Hosszabb akkumulátor időtartam, ez a legfontosabb egy iPhone felhasználónak. Bár én személy szerint meg vagyok elégedve a készülékem üzemidejével, mégis az Apple fejlesztői azt gondolták, hogy csavarnak egyet a dolgon. Az új frissítéssel együtt érkezik majd egy energiatakarékos mód, ami 20 %-nál ajánlkozik fel a bekapcsolásra. Cserébe a processzor sebessége 40%-kal csökken, az effektek, a push mail lekérdezés, az alkalmazások háttérben való frissítése pedig leáll. Ezért a takarékossági tevékenységért cserébe plusz 2-3 órát kaphatunk, ami nem kevés.

Az iOS 9 frissítéséhez elég lesz mindössze 1,3 GB-nyi tárhely. Így senkinek sem fog kimenni a biztosítéka egy 8- vagy  16 GB-os készüléknél sem, mint ahogy az sokakkal előfordult az iOS 8.4-nél.

Egy új alkalmazás (aminek a neve egyelőre még ismeretlen) is debütálni fog, amely  az Android- és iOS- készülékek közötti tartalomátvitelt  fogja megkönnyebbíteni.

Nincs más hátra, mint hogy bízzunk a legjobbakban, és várjuk a szeptembert a hivatalos megjelenésig!

Kérlek, tekintsd meg ehhez a témához kapcsolódó más írásainkat is:

Az iOS 8.4-el búcsút inthetünk az Otthoni megosztásnak

Már itt is az iOS 8.4 jailbreak!

Hello iOS 8.4!

Köszönjük!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük