Valóságos utópia – 6 érzék egy eszközben

Scio – így hívják a XXI. század molekuláris érzékelőjét, ami lehetővé teszi, hogy bármilyen anyag kémiai összetételéről információt szerezzünk. 

SCiO-Folded-molekularis-erzekelo

Sokunk emlékezetében élhet még a Knight Rider című filmsorozat csoda járgánya Kitt, aki (vagy ami) molekuláris szenzorainak köszönhetően –többek között- képes a vegyi elemzésre, az anamorfikus analizálásra (ezzel állapítja meg, hogy az elemzett tárgyon mi okozott sérülést), valamint a vérelemzésre is. Leginkább ehhez a mesterséges intelligenciához hasonlítható a Scio-nak hívott molekuláris érzékelő, ami Kittel ellentétben elfér az ember tenyerében. A szenzor elnevezése a latin „tudni” igére utal. A tudás eszközével bárminek vagy bárkinek (embereken is alkalmazható) megállapíthatjuk a kémiai összetételét, amit a Scio Bluetooth-on átküld az okostelefonunknak egy alkalmazás segítségével.

3030342-slide-20ed17d0a35d9e1efe161f54a7578214large

A Scio működés közben

Mire jó?

A szerkezet valódi hétköznapi problémák megoldására alkalmas. Például: Megmérhetjük vele vérnyomásunkat, megállapíthatjuk a segítségével, hogy milyen édes a dinnye, valamint alkalmas lehet orvosságok azonosítására is.

Scio-spectrometer-screen-shot

A szenzor applikációja így mutatja meg a sajtról szerzett adatokat

A molekuláris érzékelő minden felhasználójának lehetősége van arra, hogy saját környezetében bárminek a tulajdonságát meg tudja vizsgálni. Ezzel számos problémát, valamint betegséget kerülhet el. Hiszen gondoljunk csak bele, hogy egyszerű látogatásnál a zöldségesnél, milyen sok dilemmával szembesülünk. Pl.-ul: Mennyire friss a termék? Vajon mennyi permetszert tartalmaz? 

scioo

Ha a Scio használata során olyan anyagra bukkanunk, ami nincs benne az adatbázisban, akkor fel tudjuk tölteni a saját magunk által felfedezett információt. Így az adott anyag legkiterjedtebb adatbázisát hozhatjuk létre a világon.

uJATOBA_scio2

A molekuláris érzékelő hat területen bizonyult eddig hatékonynak: az orvostudományban, a gyógyszeriparban, a környezetvédelemben, az oktatásban, a kutatásban, valamint az élelmiszeriparban.

Hogyan működik?

A készülék infravörös spektroszkópiát használ, ami fénnyel világítja meg az anyagot. Ez a fény rezgéseket kelt a molekulákban, majd visszaverődik, ami lenyomatot hoz létre. A visszaverődés tükrözi az anyagok kémiai összetételét. A Scio ezt az adatot küldi az okostelefonra.

sjsk

Ugye milyen lenyűgöző?

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük