Az Apple nem kér a csatlakozók egységesítéséből

Fotó: Bare

Ahogy mi is megírtuk, az Európai Bizottság szorongatja az okostelefon gyártókat az egységes töltőcsatlakozók használata érdekében. Egyelőre javaslatról van szó, de könnyen előfordulhat, hogy hamarosan törvényi szabályozás lesz érvényben az Unión belül értékesített készülékek csatlakozóira.

Az Apple válasza nem sokat váratott magára, a vállalat állásfoglalása egyértelmű. A cupertinói cég ugyanis kijelentette, hogy az EU ezzel nem csak az innováció lehetőségét fojtja el, hanem a felhasználók számára is előnytelen lehet. Utóbbival kapcsolatban úgy érvelt, hogy az egységesítéssel a felhasználóknak hosszabb ideig kellene várniuk az újdonságokra (a Lightning jóval az USB-C előtt volt), valamint a rengeteg, jelenleg forgalomban lévő Lightning-csatlakozó leváltása óriási mennyiségű elektronikai hulladékot jelentene.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy habár az egységesítés 13 millió eurónyi jótékony hatást gyakorol a környezetre, az átállás maga 1,5 milliárd euróba kerülne. Így tehát úgy néz ki, az iPad Pro és a MacBook marad az USB-C portnál, míg az iPhone modellek a jó öreg Lightning-csatlakozóknál.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük