A legújabb iPhone-ok akár hatszor erősebb rákkeltő sugárzást bocsátanak ki

Habár az Apple lassan felzárkózik a nagy konkurensekhez a telefonok méretét illetően, egyelőre azonban úgy néz ki, lemaradnak a Samsung mobilok által kibocsátott sugárzás biztonságos határától. Tim Cook vezénylése alatt ugyanabban a helyzetben maradtak eddig a mobiltelefonok sugárzás terén, ahogy Steve Jobs itt hagyta őket.

Az Amerikai Egyesült Államok Távközlési Felügyelete (FCC) által meghatározott SAR-határérték (specifikus abszorpciós ráta, a test által elnyelt rádiófrekvenciás energia nagysága) 1,6 W/kg (az EU Tanácsa által javasolt SAR-határérték 2,0 W/kg). Ez az érték fej vagy test esetében 1 gramm szövetre nézve értendő.

iphone-radiation

A Samsung Galaxy Note 5 esetében ez az érték 0,21 W/kg, míg az iPhone 6 Plus-é ahhoz képest óriási, 1,18 W/kg.

iPhone-6-and-6-Plus-2

Mi erre a magyarázat? A Samsung egy innovatív antenna megoldást épít kütyüibe, amely a mikrohullámú sugárzást a készülék alsó részére irányítja, ezzel csökkentve a sugárzás mértékét.

Joel M. Moskowitz, a kaliforniai School of Public Health professzora szerint “az iPhone 6 és a test közötti egészséges, minimális távolság 5 milliméter”.

IM_20141010_VOXXI_310109934

Ez a táv már sokkal kevesebb mikrohullámú sugárzás elnyelést tesz lehetővé, ám a professzor tanácsa, hogy például éjszakára kapcsoljuk ki a telefonunkat, vagy tegyük Repülőgép módba, így felfüggeszthetjük a jeladó funkciót és kevesebb sugárzást zúdítanak ránk eszközeink.

“Annak érdekében, hogy a felhasználók biztonságba tudhassák magukat, ne tartják a mobiltelefon a zsebükben, vagy közvetlenül a bőrfelületükön, például ne hagyják a hasukon. Ez esetekben ugyanis drámaian növekszik a SAR értéke.” – nyilatkozta Moskowitz.

iphone-6-plus-pants-pocket-2

Tawkon cég egyébként még 2010-ben kifejlesztett egy iPhone alkalmazást, amely mérte a készülékek sugárzását. Az app lényege, hogy amint a felhasználó telefonálni kezd, a szoftver elkezdi a mérést és erős rezgéssel jelzett azon a helyen, ahol már erős volt a sugárzás.

tawkon

Nem találkoztál az alkalmazással? Nem csoda, hiszen Steve Jobs nem engedélyezte a szoftver megjelenését az App Store-ban, mondván, az alkalmazás a rezgéssel “összezavarja” a felhasználókat. 

Számtalan helyen foglalkoztak már a kérdéssel, a felhasználókat viszont nem rettenti el a “sugárzás”. Téged?

2 comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük