Mintegy 15 ezer magyar gmail-es felhasználóneve és jelszava szivárgott ki

adatlopas

Már mi is sokszor felhívtuk a figyelmet, mennyire fontos felhasználói fiókjaink védelme, hogy az 12345, az abcdef, az asdfgh és a saját neved helyett valami egyedibb jelszóval védd a fiókodat.

A tegnapi napon 272,3 millió e-mail fiók került veszélybe, köztük 15,000 magyar Gmail felhasználó címe és jelszava szivárgott ki. A lopott e-mail címek nagy része ugyan az orosz mail.ru szolgáltatóhoz tartozik, ám rengeteg más elterjedt szolgáltató adatai is a kiszivárgott listába kerültek, közöttük közel 24 millió Gmail, 12 millió Microsoft és mintegy 40 millió Yahoo Mail felhasználó. Egy rövid ideig ráadásul egy észt fájlmegosztó portálon is fent volt a lista, onnan szerencsére hamar lekerült.

cyber-bunozes

Az ügy igen komoly, hiszen elveszíthetjük akár hozzáférésünket az elsődleges e-mail fiókunkhoz, amelyhez ma már rengeteg különböző fiókunk, applikációnk van összekötve.

Amit ajánlunk, hogy sűrűn változtassuk a jelszavunkat, hozzunk létre kétlépéses hitelesítést minden fontos fióknál és ne használjuk ugyanazt a jelszót két fióknál (a Kaspersky Lab biztonsági cég februári kutatásai alapján hétből egy felhasználó ugyanazt a jelszót használja minden fiókjához).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük