Úttörő lesz a Samsung?! Még az idén érkeznek az első összehajtható okostelefonok?

Nincs mese, hamarosan érkeznek az összehajtható mobilok és nagyon úgy néz ki, ebben úttörő a Samsung lesz. Tavaly kezdték aktívabban pletykálnak a Samsung Galaxy X szériát, amely a vállalat hajlítható készülékeit fogja össze. Az év végén már olyanról hallottunk, hogy 2017-ben piacra is kerül az első összehajtható mobil és ez most beigazolódni is látszik. Ráadásul a legfrissebb pletykák szerint nem egy, hanem rögtön két modellel debütálnak, méghozzá előfordulhat, hogy a február végi MWC-n.

Korábban voltak olyan felvetések, hogy a Samsung a Galaxy Note 7 bukása után elvetette az ötletet, mivel egyáltalán nem biztosak, hogy a költséges előállítás miatt kiszabott magas árat a felhasználók hajlandóak lennének megadni érte, de úgy néz ki, bátrak és mégis a piacra dobják.

Az összehajtható mobil ötlete nem új, a Samsung 6 éve mutatta be az első ilyen prototípust, amely ugyan elég vaskos volt, de legalább működőképes.

 

A 2011-ben bemutatott hajlítható Samsung

Ezt követte egy már sokkal tetszetősebb koncepció, amelyben a kihajlított készülék tablet, az összecsukott kompakt, zsebben is elférő méretű.

Az elképzeléseket termelés is követte, ám gyártási problémák miatt nem született kézzelfogható eredmény egészen 2013-ig, amikor a Samsung a CES-en bemutatta a “Youm” fantázianévre hallgató hajlékony kijelzőjét. Igaz, a prototípussal a vállalat még messze volt attól, hogy kereskedelmi forgalomba hozza a flexibilis kijelzős mobilt, ráadásul ebben az évben újabb problémával találták szembe magukat a kijelző nedvességtől való védelmét illetően.

Az első lépést a cél felé a Galaxy család új, edge modelljével tette meg a vállalat. Ez ugyan közel sem összehajtható készülék, de a hajlított kivitel már végre megjelent.

Samsung Galaxy S6 edge

2016-ban a Samsung bemutatta a feltekerhető kijelzőjét, ám ígéretét a mai napig nem váltotta be, mely szerint 2014 év végéig megjelennek az első összehajtható készülékek. Talán majd idén.

A jelenlegi fejlesztés eredetileg Project Valley kódnév alatt futott (a “V” betű a készülék kialakítására utal), 2015-ben kezdték el pletykálni, majd 2016-ban áttértek a Galaxy X elnevezésre. Egy kínai forrás szerint az idén bemutatkozó két modell a Galaxy X1 és a Galaxy X1 Plus nevet viselik majd, de az erről szóló Twitter bejegyzés egyébként már nem található meg az oldalon.

Ebből az iPhone mintájára következtethető, hogy lesz egy kisebb és egy nagyobb modell is, egyelőre azonban nem sok mást nem tudni a készülékekről, csak hogy valószínűleg 4K kijelzővel érkeznek és a modellszámuk SM-X9000, valamint SM-X9050. Korábbi pletykák szerint a készülék maga 5 colos lesz, kihajtott állapotban pedig egy 8 colos tabletet fogunk kapni. Kíváncsian várjuk.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük