Az iOS 11 nincs teljesen kész? Néhol vannak hibák, hiányosságok…

Fotó: CNET

Egy nagyon érdekes okfejtést találtam a Hackernoon oldalán, amelyben a tegnap megjelent iOS 11-el kapcsolatos észrevételeiről mesél a cikk írója. Szerinte ugyanis az Apple új szoftvere kissé befejezetlen hatást kelt és szerinte vannak még olyan részek, amelyeken lenne mit csiszolnia, javítania a vállalatnak. A legkérdésesebb területeknek az UI-t és az animációt tüntette fel, amelyek számos inkompatibilis felhasználói élményt nyújthatnak. Na de mire gondol a szerző?

MAIL

Mint a többi natív alkalmazás, a Mail appban is megjelenik a nagy címsorral rendelkező navigációs sáv. A nagy betűs, határozott címsor ad egy plusz margót a bal oldali sávhoz, ráadásul a kereső sáv és a címsor eleje nem ugyanott kezdődik, utóbbi ebben az appban egyértelműen jobbra tart. Szemléltetésképp a Jegyzetek alkalmazás kereső sávját helyezte el a Mail mellé, mivel előbbi a fenti okfejtést figyelembe véve teljesen rendben van.

 

WATCH

Itt a keresősáv nem követi a javasolt stílust, a natív alkalmazásoknál a keresősávnak meg kell egyeznie a navigációs sávval, itt viszont a keresősáv kiemelt, a teljes képernyős háttértől elütő hátteret kapott.

Érdekességképp kiemeli: a WWDC iOS 11 bemutatóján éppen arról beszéltek (fotóval szemléltetve), hogy a korábbi szoftverben mennyire ellentétes stílust képviselt a kereső sáv, míg az iOS 11-ben érkezik ennek orvoslása.

Nos, a Watch app úgy tűnik, kimaradt a “gyógyításból”.

 

FÁJLOK

Az új app keresősávjában is talált hibát. Szerinte a mérnökök itt nem szabványos keresősávot használtak, a Beállításokhoz képest a itt kicsit keskenyebb a keresősáv és halványabb a betűszín is.
A sávba koppintáskor az animáció is eltérő. Ugyan a Fájlokban gyorsabb animációt kaptunk, de kevésbé természetes hatást kelt, szemben a Beállításokkal.

Beállítások:

Fájlok:

 

APP STORE

Az iOS 11-ben újratervezték az App Store alkalmazását és az Apple Music-hoz hasonló kinézetet kapott. Az App Store Ma és az Apple Music Önnek lapjai között a dátum betűstílusa között vannak különbségek, előbbi esetében a stílus vastagabb, utóbbinál vékonyabb. Itt megemlíti még, hogy a nap után az Apple Music-nál van vessző, ez az App Store-ból hiányzik.

A magyar változatokban azonban a nap előtt mindkét esetben szerepel vessző.

A Keresés elemnél a Népszerű kategória valamelyikére koppintva az App Store esetében nem kapunk semmilyen visszajelzést az érintésre.

Megemlít egy hibát, ami egyébként én már nem tapasztaltam: egy appot megnyitva az App Store-ból balról jobbra kissé elcsúsztatva azt (de ne annyira, hogy kilépjünk az alkalmazásból) és elengedve a fenti sáv ideiglenesen fehér marad.

Videón is szemléltette a folyamatot:

A fentiek miatt az Apple Music alkalmazás jobban elnyerte a szerző tetszését, ezzel egyet kell értenünk, hiszen itt a visszajelzésekre különös figyelmet fordítottak, amit hiányolunk az App Store-ból.

 

EGÉSZSÉG

A Ma nézetben és az Egészségi adatok Tevékenység nézetben ugyanazok az adatok és azonos stílusok figyelhetők meg, de eltérő szélességűek a sávok.

Ez a “hiba” még az iOS 10-ből maradt hátra.

 

Widgetek a Ma nézetben

Ezt kétféleképpen érhetjük el: vagy a kezdők/zárolt képernyőn balról jobbra csúsztatva, de a keresési sáv más viselkedést mutat. Ha a kezdőképernyőn nyitjuk meg a Ma nézetes widgeteket, akkor a képernyő lehúzásával a Keresés mező nem ugrik fel a billentyűzettel, ráadásul belekoppintva teljesen más stílust kapott és hiányoznak az animációk.

A lezárt képernyőről indítás esetén egyből pötyöghetünk a kereső mezőbe lefele húzáskor és minden animált, az egész sokkal természetesebb hatást kelt.

A szerző savallja a widgetek lap aljára húzásakor, hogy a keresőmező kinézete furán alakul, belekoppintva még természetes a hatás, de a folyamatosan körülötte jelen lévő éles sáv kontúrjával természetellenes, zavaró hatást kelt.

A Siri-alkalmazásjavaslatok esetében felhívja a figyelmet arra, hogy a betűtípus szaggatottabb, nem egyenletes a szélek közelében. Én mondjuk ezt nem vettem észre.

FOTÓK

A Megosztott lapon a margó túl szűk a többi apphoz képest.

BEÁLLÍTÁSOK

A Beállítások >Apple ID alatt az eszközlista jobbra csúszott a fenti felsoroláshoz képest. Ez az iOS 10-ben egyenletesen szerepelt…

ZENE

A Connect szakaszban a kép és az alatta lévő szöveg közötti szakasz margója nagyon kicsire sikeredett. Az iTunes macOS verzióján már jól szerepel és hiába ritkán használt funkció, egységesnek kellene lennie.

A Könyvtáron keresztül megnyitott Album listában a kezdőbetűre kattintva a gyorsabb keresés érdekében a betűt mutató sáv rátelepszik az albumborító tetejére.

A lejátszó képernyőjén a zene szünetelésekor/megállításakor/újraindításakor az album borítója méretezése és a körülötte lévő árnyék kérdésével is ellenérzései támadtak a cikk eredeti szerzőjének.

 

 

Az iOS 10-ben még igen, de az iOS 11-ben már nem jelenik meg az eszköz neve az AirPlay ikon mellett AirPods használatakor.

Ez nem dizájnbeli változtatás, hiszen a lenti videón is látszik, hogy kezdetben megjelenik, majd a lejátszó képernyőjének újbóli megnyitása után már eltűnik, ráadásul a Podcastok appban is feltűnik az eszköz neve, csak itt nem.

CONTROL CENTER

Az AirPlay eszköz szakaszban az AirPods használatakor az eszköz iPhone néven jelenik meg, ha a zenét szüneteltetjük, majd újraindítjuk.

A Képernyő tükrőzésének nem megfelelő az animációja.

 

IDŐJÁRÁS

Nagyobb betűméretet és kevesebb margót kapott, de az iOS 10-hez képest nem teljesen középre történt az igazítás, a szöveg a bal oldali élhez közelebb helyezkedik el.

Jó néhány szőrszálhasogató felfedezéssel találkozhattunk a fentiekben, de akadnak olyan apró bakik, amelyek ha nem is befolyásolják negatívan a mindennapi használatot, azért egyesek szépérzékét meglehetősen zavarhatják.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük