Veszélyezteti az iPhone-okat is a Kínára kivetett “Trump vám”?

Shealah Craighead/Official White House Photo

Donald Trump amerikai elnök múlt héten hadat üzent a kínai gazdaságnak, miután bejelentette: az Egyesült Államok kormánya 50 milliárd dollárnyi kínai termékre vet ki 25 százalékos védővámot. Kína erre reagálva kijelentette, hogy hasonlóképpen fog cselekedni, ez viszont már nem tetszett az amerikai elnöknek és utasította Robert Lighthizer kereskedelmi főmegbízottat, hogy találjon újabb 200 milliárd dollárnyi kínai terméket, amire 10 százalékos vámot vethet ki az USA a határánál.

Ezt követően felmerültek olyan információink, melyek szerint a Kínában összeszerelt iPhone-ok biztonságban vannak ilyen tekintetben, kapnak úgynevezett Trump vám mentességet. Ezt viszont most a Fehér Ház kereskedelmi tanácsadója, Peter Navarro egyértelműen cáfolta, elmondása szerint nem tud ilyen mentességről.

Ez azért ad aggodalomra okot, mert az iPhone készülékek behozatalára bevezetett adók jelentősen megnövelhetik az eszközök költségeit, amennyiben az Apple úgy dönt, hogy ezeket a fogyasztókon hajtja be.

Az Apple vezérigazgatója, Tim Cook ugyan számtalanszor hangsúlyozta, hogy az iPhone nem Kínában készül, a Foxconn állítja ugyan össze, de a tervezési munka az Egyesült Államokban történik és sok egyéb komponenst is Amerikában állítanak elő. De mivel Kínában állítják össze, mégiscsak érvényes az adó, nem?

Fotó: Apple

Mindazonáltal az elemzők bizakodnak, nem csak Trump és Cook jó kapcsolatát hozták fel enyhítő körülményként, hanem azt a tényt is, hogy Trump két iPhone mobilt használ hivatalba lépése óta. Mondjuk szerintem pont nem érdekli…


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük