Így tedd Safari böngészéseid még biztonságosabbá!

Fotó: Ste Smith/Cult of Mac

Az iOS Safari-ban megnyitott webhelyek is veszélyt jelenthetnek, de természetesen az Apple gondoskodott arról, hogy különféle beállításokkal biztonságossá tehessük böngészéseinket.

A Beállítások > Safari menü Adatvédelem és biztonság részben a következőket teheted a még biztonságosabb netezési élmény érdekében:

  • Nyomkövetés megelőzése: a Safari ezzel a beállítással arra kéri a megnyitott webhelyeket, hogy ne kövessék nyomon böngészési szokásainkat. Ez csodásan hangzik, ám azt érdemes tudni, hogy bizonyos webhelyek figyelmen kívül hagyhatják ezt a kérést.
  • Összes süti blokkolása: ez egy elég drasztikus lépés, mivel szinte az összes weboldal cookie-kat használ már, bekapcsolásával egyes webhelyeket nem jelenthetnek meg megfelelően.
  • Ne kövessenek a webhelyek: bizonyos webhelyek a felkereséskor nyomon követik a böngészési tevékenységeket, ezáltal személyre szabott tartalmat jeleníthetnek meg. Kikapcsolásával ez elkerülhető.
  • Figyelmeztetés csaló webhelyre: bekapcsolásával a Safari figyelmeztethet olyan veszélyes webhelyekre, amelyeket megtévesztőként, rosszindulatúként vagy ártalmasként jelöltek meg. Ha figyelmeztetést kapunk, ajánlott elhagyni a webhelyet.
  • Kamera, mikrofon használata: ha attól tartasz, hogy valaki a kamerán keresztül figyel vagy lehallgat, kikapcsolhatod a kamera és mikrofon használatát
  • Az Apple Pay ellenőrzése: amikor egy Apple Pay szolgáltatást használó webhelyre látogatunk, a webhely ellenőrizheti, hogy be van-e állítva az Apple Pay az eszközön, kikapcsolásával letilthatjuk ezt a jogosultságot.

Amennyiben Privát böngészés lehetőségét választjuk, a funkció megvédi a személyes adatokat, és megakadályozza, hogy bizonyos webhelyek nyomon kövessék a felhasználó által végrehajtott keresési műveleteket. Ilyenkor a Safari nem jegyzi meg a meglátogatott oldalakat és a keresési előzményeket, illetve nem használja az Automatikus kitöltés adatait.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük