Megtaláltuk a világ legbiztonságosabb csevegőrendszerét

A BitTorent “felhőtlen” csevegőappje állítólag még a hackereken is kifog. 

chat-instant-messaging_contentfullwidth

 

iMessage, Skype,  Messenger, Apple FaceTime – ezek a legnépszerűbb csevegőprogramok, amiket nap mint nap gondtalanul használunk. Miért is aggódnánk? Hiszen a világháló segítségével gyorsan, kényelmesen és olcsón cseveghetünk bárkivel. Na de mennyire vannak titkaink biztonságban? Sajnos nem annyira, mint azt gondolnánk.  Az Electronic Frointier Foundation (EFF) független internetügyi szervezet tavalyi elemzéséből láthatjuk, hogy 39 csevegőapp-ből csupán 6 (ChatSecure, CryptoCat, Signal app, Silent Phone, Silent Text és iMessage) mondható immúnisnak az illetéktelen behatolóktól.

A legújabb felmérések szerint a felhőkben tárolt adatok nincsenek biztonságban – így az Apple által titkosított iMessage sem-, hiszen ezekhez az információkhoz könnyedén hozzájuthatnak a hackerek. Úgy néz ki, hogy egyelőre a BitTorent legújabb applikációja a Bleep peer-to-peer alapú rendszere mondható a legbiztonságosabbnak. Ugyanis a fájlcserélő szisztémán keresztül sem a hackerek, sem az adminisztrátorok nem tudnak hozzáférni magán levelezéseinkhez.

01_bleep_blog_hero_0001_logo

Miért olyan biztonságos a rendszer?

Azért, mert az üzeneteket – a felhővel ellentétben- nem őrzik meg, hanem tovább küldik a címzettnek. Sőt, akik biztosra szeretnének menni, azoknak ajánlott az alkalmazás Whisper funkcióját kipróbálniuk, hiszen az üzemmód használatával a már olvasott üzenetek azonnal törlődni fognak. Fontos, hogy az app már online is biztonságos, hiszen a fejlesztők kijavították a 2014-ben elkövetett bakit (ha valaki rájött a felhasználó titkosítási kulcsára, akkor vissza tudta olvasni az üzeneteket): minden  telefonszámpár új titkosítási kulcsot kapott, amit megújít a rendszer minden offline üzenetváltás után. Ráadásul az app letölthető iOS-re, Androidra, sőt Windows Phone-ra is.

Forrás: Bleep, origo.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük