Biometrikus érzékelőkkel érkezik az AirPods 2?

Apple

Igazándiból még meg sem szoktuk az Apple jack csatlakozó nélküli iPhone heteséhez kiadott új fülhallgatóját, máris a készülék következő generációjáról pletykálnak. Az AirPods eredetileg októberre lett beígérve, ehhez képest jó sokat késett és a hazai felhasználóknak még most is legalább 6 hetet kell várniuk a szállítására.

Az új AirPods 2-vel kapcsolatban megjelent friss Apple szabadalom új dizájnt tartalmaz a most eléggé felkapott biometrikus és fitness tulajdonságokkal, valamint továbbfejlesztett zajszűrővel.
Az új szabadalom elnevezése elég egyszerű és magába foglal mindent: “Fülhallgató biometrikus érzékelővel”. A szabadalom azt mutatja, hogy lehet egy fotopletizmográfia (PPG) érzékelőt a fülbe helyezni úgy, hogy az a fül tragus (ez a külső, hallójárat bemenete előtt lévő porc) részén üljön.

A biometrikus érzékelő
9to5Mac

Lényege, hogy lehetséges lenne a fitness funkciókhoz szükséges biometrikus adatok ellenőrzése a PPG szenzor által összegyűjtött adatokon keresztül. Olyanokat mérne az eszköz, mint a pulzusszám, a VO2 (maximális oxigén felvételi szint), EKG, impedancia kardiográfia és a hőmérséklet.

9to5Mac

A fotopletizmográfia technológiával egyébként már találkozhattunk, ezen alapszik az Apple Watch pulzusmérő szenzora. Ez lényegében annyit jelent, hogy a vér vörös színét a vörös fénysugarakat visszaverése és a zöld elnyelése eredményezi, így az Apple Watch fényérzékeny fotodiódákkal ötvözve zöld LED fényforrásokat használ a csuklónkon átáramló vér mennyiségének adott pillanatban történő mérésére.

Az elképzelés során felmerült az a probléma, hogy mint a legtöbb füles, az AirPods sem érintkezik annyira a füllel, hogy abból használható és pontos biometrikus adatok legyenek leszűrhetőek. Az Apple ezért kitalálta, hogy a PPG a hangszóró közelébe kerül beépítésre, ami ugye már a fül belsejében helyezkedik el, ezzel lehetővé téve, hogy a szenzor kapcsolatba lépjen a tragusal. Annak érdekében, hogy a szenzor és tragus között egy szilárd tömítés kapjon helyet, a vállalat egy úgynevezett támfalat tervezett elhelyezni a PPG szenzor másik végén. 

9to5Mac

 

A szabadalom tartalmaz egy jobb zajszűrőt is háromszög alakban elhelyezett három hangszórónak köszönhetően, mivel számos bírálat érte az AirPods-t ezen a területen.

Ez egyébként nem az első biometrikus azonosítással kapcsolatos AirPods szabadalom, tavaly novemberben megkapta a vállalat a zöld utat a “Sporttevékenységet követő rendszer fej- és fülhallgatókba illetve headsetekbe” elnevezésű projektjükhöz. Ez lényegében egy fejlett biometrikus szenzoron alapuló, fülhallgatókba integrálható fitness tracking rendszerz foglal magába. A bőrrel történő érintkezés és a beépített mozgásérzékelői segítségével a szenzor egyszerre képes mérni többek között a hőmérsékletet, a pulzust és az izzadtsági szintet, tehát majdnem ugyanazokat, amiket most a PPG szenzoros szabadalom tartalmaz.

Korábbi biometrikus fülhallgató szabadalom
Appleinsider

Persze meg kell jegyeznünk, hogy nem minden szabadalomból válik kézzelfogható eredmény, sok esetben csak elképzelések maradnak a találmányok, de az utóbbi idők biometrikus azonosítási trendje miatt elképzelhetőnek tartjuk, hogy az Apple is elindítja eszközeit ezen az úton. Hogy ez az AirPods következő generációja, vagy az iPhone 8 (iPhone Edition) lesz, egyelőre nem tudni.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük