A Facebook érdekes bejelentése: új időegységet találtak ki!

Fotó: Letem světem Applem

A Facebook VR fejlesztéssel foglalkozó divíziója, az Oculus a napokban bejelentette, hogy kitaláltak egy új időegységet, mely a Flick elnevezést kapta. A Flick “a legkisebb időegység, amely nagyobb, mint egy nanoszekundum”, azaz 1/705600000 másodperc (a másodperc 705 milliomod része) – áll az újdonságot dokumentáló GitHub oldalán. Összehasonlításképpen egy nanoszekundum 1/1,000,000,000 másodperc, így a Flick nagyjából 1,41723356 nanoszekundumnyi hosszú. De ha van másodperc és nanoszekundum alapú időegység is, akkor miért kellett a Facebooknak egy teljesen újat létrehoznia?

A Flick célja a képkocka-sebességek szinkronizálása. Létrehozását az hívta életre, hogy a lebegőpontos ábrázolás használata az eltelt és szimulált idő esetében idővel pontosságvesztést hoz, ami pedig csúszáshoz, szinkronvesztéshez vezet.

A Flick kód szintű implementációt is kapott, A programozók egy olyan egységet kapnak, ami a nanoszekundumokkal szemben egész osztója a népszerűbb videós és hang felbontásoknak. Tehát ha a videód 24 hz, 25 hz, 30 hz, 48 hz, 50 hz, 60 hz, 90 hz, 100 hz vagy 120 hz, a Flick használatával minden szinkronban lesz, miközben egész számokat használunk (a tizedesjegyek helyett), a népszerűbb másodperctöredékeket egész számú többszörösként tudja megjeleníteni.
A The Verge szakemberei szerint elméletben működhet az új időegység, de a gyakorlatban is látniuk kellene.


1 comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük