A Fehér Ház karácsonyi előkészületeit az iPhone 6 Plus segítségével fotózták

A híres fotós, Brooks Kraft 2000 óta fényképezi az amerikai Fehér Házban lévő eseményeket és történéseket. Az aktualitását élő karácsonyi előkészületeket már jó párszor volt alkalma fotózni, de idén először a fotókat egy iPhone 6 Plus készülékkel készítette.
A Time magazin számára készített sorozatban a Fehér Ház dekorációit, a készülődő személyzetet és a vendégeket láthatjuk.

“Nagyjából 10 alkalommal fotóztam már ezt az eseményt. Természetesen ez egy nagyon könnyed rendezvény, még az elnök sincs jelen. Szóval nincs igazi, lényeges hírértéke, ami miatt jó lehetőség újfajta felszerelések kipróbálására, amiket később akár éles helyzetekben is használhatok.”

  feher-haz-karacsony-3 feher-haz-karacsony-2 White House Holiday Decorations White House Holiday Decorations

Munkája során sokszor használta már az iPhone 6 és 6 Plus készülékeket, most kifejezetten a Plus optikai képstabilizátorára volt kíváncsi, mivel a legtöbb szobában elég mostohák voltak a fényviszonyok.

“Úgy tekintek az iPhone-ra, mint a felszerelésem egyik darabjára. A professzionális munkáim többségét természetesen továbbra is DSLR-rel fogom készíteni. Viszont észrevettem, hogy az emberek teljesen máshogy reagálnak, ha iPhone-t használsz. Ez főleg akkor hasznos, ha egy őszinte pillanatot akarsz megörökíteni. Az emberek annyira hozzászoktak a mobil eszközök látványához, hogy lassabb a reakcióidejük. Sokkal több esélyed van elkapni a megfelelő pillanatot, és ez igaz volt a Fehér Ház esetében is.”

White House Holiday Decorations White House Holiday Decorations White House Holiday Decorations White House Holiday Decorations

 A négyzet formátumú képkivágással egyedi hangulatot akart kölcsönözni a képeknek, valamint ki akarta hangsúlyozni a Fehér Ház építészeti megoldásait.

“Nagyon sok különböző fényforrás van ezekben a szobákban, és a mesterséges fények keverednek a természetes fénnyel is. Az új iPhone-ok nagyon jó munkát végeznek a színek egyensúlya terén, mindenféle utómunka nélkül. Az iPhone-nak nagy a mélységélessége, ami lehetővé teszi, hogy gyorsan ellőjek egy képet és már menjek is a következő helyszínre, ami nagyon praktikus az ilyen alkalmakkor, amikor nincs sok idő, és gyakorlatilag végigrohanunk a szobákon. A legtöbb helyszínt emberek nélkül akartam megörökíteni, így még kevesebb idő állt rendelkezésemre.”

White House Holiday Decorations White House Holiday Decorations

Az alkalomkor a fotós gyakorlatilag szabadon bejárhatja az épületet, amire elmondása szerint normális esetben nincs lehetőség.
A Fehér Házat egyébként minden évben egy téma alapján díszítik fel az ünnepekre, idén ez a „gyerekek téli csodaországa” címet kapta.

feher-haz-karacsony-4 White House Holiday Decorations White House Holiday Decorations

Bónuszba kaptunk a fotóstól öt tippet az iPhone-nal történő fotózáshoz

  1. Szánd rá az időt a legjobb expozícióra amikor fotózol, mivel utólag ezt nagyon nehéz korrigálni egy telefonon. Megéri az a plusz 1-2 perc ráfordítást.
  2. Soha ne használd a vakut. Biztos kézzel az iPhone nagyon jó képeket készít mostoha fényviszonyok között is, az eredmény a legtöbbször jobb, mint vakuval. Persze néha nincs más választásod, mint a vaku használata.
  3. Ne használd a zoom funkciót, mivel ez nem optikai zoom, csak pixelesebb lesz tőle a kép.
  4. Figyelj oda a fotózáshoz használt alkalmazás beállításaira. Néhány ilyen app leméretezi a képeket. Én mindig a natív Kamera alkalmazást használom, mivel így biztos lehetek benne, hogy a maximális felbontású képeket kapom, amikhez bármikor visszatérhetek.
  5. Gondold végig, hogy mihez kezdesz majd a képekkel. Az emberek hajlamosak nem rendszerezni a mobillal készült képeiket, nem archiválják vagy nyomtatják ki őket. Amikor pedig végigtekintenénk az emlékeinken, lukak lesznek benne, nem találnak meg fontosabb képeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük