A bitcoin leverte az aranyat!?

Fotó: Cointelegraph

Az arany a csúcsok csúcsa, ez a nemesfém kiváló befektetésnek, értékállósága miatt sokan választják. Az arany egyeduralmát viszont egy sokaknak misztikusnak tűnő valuta megtörte, legalábbis ami a Google keresési trendjeit illeti. A Bloomberg jelentése szerint ugyanis a Google keresésekben a “Buy Gold” (arany vásárlás) kifejezést meghaladta a “Buy Bitcoin” (bitcoin vásárlás) rákeresések száma. Terjed a kriptovaluta!

Ez kimondottan sértő lehet az arany számára, ám a BullionVault kutatási igazgatója, Adrian Ash szerint mivel “az Egyesült Államok tőzsdei állása naponta változik, nem meglepő, hogy időnként visszavonul az arany ára”, ebből messzemenő következtetéseket felesleges levonni. Magyarul a bitcoin nem lesz értékesebb az aranynál, főleg, hogy “számos nagy befektetőt a kriptovaluták teljesen hidegen hagynak”.
Az arany 2017-es nyereségét tekintve a főbb finanszírozási tanácsadók szerint a Bitcoin amúgy sem megfelelő évközi befektetés.

Fotó: Thought of Food

Az arany vs. Bitcoin harca kimondottan éles, hiszen míg egyesek az inflációval szembeni fedezetet az aranyban látják, addig mások ugyanezt Bitcoinban. Értékmegőrzés szempontjából utóbbiak valószínűleg jobban járnak. A kibányászható Bitcoin érmék száma összesen 21 millió. Amennyiben ezt elérjük, vége, nem lesz több belőle.
Az arany is “veszélyeztetett”, ám újabb és újabb lelőhelyekkel jelentkeznek, árának értéke durván 1-3%-al növekszik évente. Ám hosszútávon, mivel a 21 milliomodik Bitcoin után nem lesz újabb “lelőhely”, feltételezhetően az aranynál jobb értékőrző képességgel fog rendelkezni. Ráadásul a felhasználás könnyebbsége (szó szerint is) szempontjából szintén a kriptovaluta a nyertes.

Természetesen az arany értékét nem kérdőjelezi meg senki, de azt el kell ismerni, hogy a Bitcoin az arannyal nagyjából megegyező képességekkel rendelkezik, tehát viszonylag kevés van belőle és a kormányoktól független, így válhat(ott) élvonalbeli befektetéssé. Fogadjuk el. Nem véletlen emlegetik számtalan fórumon “az új” pénzként.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük