Amit az idei WWDC-n várunk!

Idén június 4-8. között kerül megrendezésre a Worldwide Developers Conference. Az Apple éves fejlesztői konferenciája idén már a 29., helyszíne pedig ismét az a a McEnery Convention Center (San José), ahol első ízben rendezték meg a tavalyi konferenciát. Az idei esemény igazi meglepetés, hiszen eddig nem sok infót hallottunk a bemutatni készülő szoftveres és hardveres termékekről.
Korábban Siri pletykált kicsit és azt mondta, mikor a WWDC-vel kapcsolatos kérdezték, hogy ő bizony sokkal okosabb lesz, meg új otthont és új hangot is kap. Ebből azonnal kirobbant az a feltételezés, hogy a WWDC-n bemutatják a HomePod következő generációját. Erre lássuk be nem sok esély van, de azért ábrándozni lehet.

A WWDC elsősorban a szoftveres újdonságok bemutatásának helyszíne, így a következőkre lehet számítani:

iOS 12

A tavalyi kellemetlen iOS 11 fiaskó után az Apple bejelentette, hogy az iOS 12 szoftverfrissítéssel elsősorban a hibajavításokra és a meglévő szolgáltatások fejlesztéseire összpontosítanak. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy az iOS 12-ben nem lesznek új funkciók, várhatóan néhány jelentős kiegészítés érkezik az új iOS operációs rendszeren is.

A hírek szerint egyfajta cross-platform funkcionalitást kap a macOS rendszerével, ezzel egyetlen alkalmazást tudnak majd a fejlesztők alkotni iPhone, iPad és Mac gépekre.
Pletykálnak új Animojik érkezéséről, ráadásul ezek állítólag FaceTime-ra is integrálódnak, utóbbi valószínűleg csoportos videóhívási funkciót is kap, de ezt még nem érdemes készpénznek venni.

További újdonságok:

  • az ARKit fejlesztése
  • felújított Részvények és Egészség appok
  • javított szülői felügyelet
  • Face ID támogatás az új iPadhez
  • javított Ne zavarjanak mód, ami képes a hívások elutasítására
  • jobb Siri integráció a főképernyő widget oldalán
  • új kép importálós felület iPaden
  • az iPhone NFC képességének kiterjesztése

A javított szülői felügyelet kapcsán fontos megemlíteni, hogy az Apple új funkciójának célja az okostelefon-függőséggel kapcsolatos aggodalmak enyhítése, hiszen segítségével a felhasználók (és szüleik) jobban átlátják majd, mennyi időt töltenek iPhone/iPad-ük böngészésével, vagy akár egyetlen alkalmazáson belül.

macOS 10.14

Fotó: Macworld

A Mac-ek szoftverében mint említettük cross-platform appokra számíthatunk, tehát ugyanazon alkalmazások futhatnak iOS és macOS rendszeren is.

John Gruber, a Daring Fireball esze a Mac App Store újratervezését is várja, amely összekapcsolódik majd az iOS 11-ben újragondolt iOS App Store-al.

tvOS 12, watchOS 5 és új HomePod szoftver

Az iOS 12 és a macOS 10.14 mellett megismerhetjük a tvOS 12 és watchOS 5 frissítéseket is, de részleteket még nem hallottunk az új funkciókról. Mivel ezek kisebb frissítések, hosszú lére eresztett bemutatót egyébként sem várunk, ahogyan a HomePod szoftverfrissítéséről sem, ha egyáltalán lesz.

Hardver

Habár ez elsősorban fejlesztői konferencia, a WWDC tavaly is mutatott be új hardvereket, így elképzelhető, hogy idén sem lesz ez másképp.

iPad Pro

Teljes képernyős iPad Air koncepció
Fotó: Benjamin Geskin

Már régebb óta pletykálják, hogy az idén kiadásra kerülő iPad Pro modellek már TrueDepth kamerával érkeznek és ennek megfelelően támogatják az arcazonosítást is, ráadásul egyes hírek szerint az iPhone X dizájnját is megkapják. Ezek mellett gyorsabb processzort és továbbfejlesztett Apple Pencilt is várunk.

Az előrejelzések szerint két méretre számíthatunk, a legtöbb előrejelezésben 10,5 és 12,9 colos iPad Pro kiadását emlegetik. A kijelző tekintetében OLED panelről egyelőre felesleges álmodozni, de várhatóan gyorsabb, hatékonyabb A11X chipet és egy Apple által tervezett GPU-t fog kapni.

Új notebookok és iMac-ek

iMac Pro
Fotó: Apple

A MacBook, a MacBook Pro és az iMac lineup is frissítésre vár, ezt a tavalyi WWDC keretén belül kapták meg, így akár idén is ekkor érkeznek.
Egyrészt 12 colos MacBook és MacBook Pro modellek érkezésére számítunk, amelyek az Intel új, 8. generációs chipjeit kapják, másrészt új iMac is terítékre kerülhet. Ezen eszközök esetében egyhangúan csupán belső frissítésre számíthatunk, a külső változatlan marad.

iPhone SE 2

Fotó: 9to5Mac

Az utóbbi időben erről a készülékről hallottunk a legtöbbet. A 4 colos SE második generációja az eddigiek szerint iPhone X külsőt kap széltől szélig tartó kijelzővel, Home gomb nélkül és az iPhone X szégyenfoltjának nevezett notch-al.

Olcsóbb HomePod

Gene Munster, az Apple elemzője úgy véli, hogy a vállalat tervezi egy Beats márkájú termék bevezetését is, amely a Siri integrációval a HomePod egyfajta olcsóbb alternatívájaként fog megjelenni. Hasonló elven működne, mint a HomePod egy Beats Pill + kinézettel és közel 100-250 dollárral olcsóbban.

AirPower töltőlap

Fotó: MacRumors

Az iPhone 8, 8 Plus és iPhone X a vezeték nélküli töltés kapuját is megnyitotta, a készülékkel az Apple Watch, az AirPods, az iPhone X, az iPhone 8 vagy éppen az iPhone 8 Plus egyszerre is tölthető. Az Apple nem nyilatkozott a megjelenési dátumról, ahogyan az árról sem, de egyes források szerint az Egyesült Államokban 199 dollárról (kb. 52 ezer forint) indul a vezeték nélküli töltőpad ára.

AirPods

Fotó: Apple

Az Apple 2017 szeptemberében bemutatta az új AirPods töltőpadot, amellyel már az AirPower-on keresztül is tölthető a fülesünk, de 2018 második felében a pletykák szerint az AirPods következő generációja is kiadásra kerül. Erről mindössze annyit hallottunk, hogy egy “kisebb kvarc komponenst” fog kapni, de ezen felül jobb Bluetooth-kapcsolatra, frissített W1-chipre és esetleg új színekre is számíthatunk.

A fentiekből látszik, hogy csupa érdekes termék lapul még az Apple tarsolyában, már csak az a kérdés, melyek mutatkoznak be jövő héten San Joséban-ban.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük